Mountainside Residence

Residential

The house is carefully sited to avoid disturbing the outcropping limestone rock and significant trees, while still providing a main-level garage. The house feels intimate, is not imposing from the street below, brings generous daylight to all spaces, and responds to the local climate. The house is organized around the over-sized three story stair hall open on all three levels, which extends to a monitor with motorized windows to act as a thermal chimney, with the generous operable windows throughout. The clerestory windows flanking the chimney act the same way for this part of the house, and lights the master bath transoms. The hip roof has broad overhangs for shade and protection of the cypress clad walls. The kitchen, master bedroom, screen porch, dining and laundry face uphill to the adjacent Land Trust property. The lower floor has a guest suite, hobby and family rooms, and opens to its own terrace under the front porch. The study works with a book-lined hall connecting the living and dining rooms, and has a view across the gallery between the living room and screen porch. The landscaping consists of indigenous, drought resistant materials.

© 2019 ArcSpace Studio. All rights reserved. Designed by WPlook Studio